Статистиката е безмилостна: нараства броят на смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания в света. И Американското общество на храните смята, че причината е в липсата на плодове и зеленчуци в храната на хората. Експертите казват, че приблизително всеки седми случай на смърт от сърдечни заболявания е свързан с ниско ниво на консумация на плодове, а всеки 12-ти - с недостиг на зеленчуци във всекидневното меню.

Най-силно изразено отрицателно въздействие може да се наблюдава в примера на младите хора, особено мъжете. Обикновено жените са по-склонни да консумират растителни храни. Диетолозите подчертават: плодовете и зеленчуците са най-важните хранителни компоненти на всеки човек, който може с тях да предотврати ранната смърт.

В същото време, по целия свят, приоритетът се насочва главно към осигуряване на калории, витамини, намаляване на нивото на приема на сол и захар. Американски експерти смятат, че е необходимо да се ядат 300 грама плодове и 400 грама зеленчуци на ден, включително и бобовите растения.