Плачът е полезен, твърдят австралийски учени, базирайки се на изследване. Природата е създала сълзите, за да потърсите помощ, да привлечете вниманието към себе си и да получите съчувствие и подкрепа. Но това е само психологическата страна. Сълзите имат и практическо значение.

Австралийските експерти провели необичаен експеримент. Те поканили група доброволци, сред които преобладавали представители на честната половина от човечеството, да гледат кадри с тъжно съдържание. Реакцията на 71-те от участниците била предсказуема и естествена - плачели момичетата. Но 61 души стоически издържали тъжното видео без да проронят сълзи.

След това на участниците били показани неутрални кадри, които не можели да предизвикат емоционална и бурна реакция. Последният етап от експеримента бил измерване на дишането. Именно тук стана ясно защо плачът е полезен.

Оказало се, че по-хладнокръвните личности, вместо да плачат докато гледат вълнуващите сцени, дишали често и повърхностно. Докато онези, които искрено плачели, приемайки със сърцето си видяното, лесно контролирали дишането си: то останало равно и по-дълбоко. Невероятно, но сърдечната честота се връщала към нормалното в момента, когато сълзите започвали да текат.

Оказва се, че сълзите по чудодеен начин освобождават човек от емоционално претоварване, коментират учените. Плачът отпуска нервната система и явно потушава силните емоции. Това откритие първоначално изненадало учените. Но разбирайки важността на резултатите от свършената работа, те успели да докажат, че дадената възможност на човек да плаче има положителен ефект върху тялото му.

Затова съветват всеки на който му се плаче, да го прави без да преглъща сълзите, защото това е здравословно.