Черният шоколад е любим на много от нас и не напразно. Тай е богат на флаваноли, които са ефективен антиоксидант и помагат да поддържаме нормално тегло, без риск от поява на диабет.

Учените се заели да определят какви именно вещества в състава на черния шоколад отговарят за полезните му свойства – предпазват от затлъстяване и диабет тип 2. И изяснили, че флаванолите – антиоксидантите, отделяни от какаовите зърна, пазят от натрупване на килограми при мишките.

Какаовите зърна са богати на флаваноли, на които се дължат всички полезни свойства на черния шоколад. Различни изследвания сочат, че флаванолите в чая и грейпфрута помагат срещу натрупване на килограми и препятстват развитието на диабет. Какаовите зърна обаче съдържат множество различни флаваноли, затова учените трябвало да определят кои точно от тях притежават толкова полезните за човешкия организъм свойства.

Експериментът бил проведен върху мишки, всяка група от които се хранели различно. Учените използвали специални диети с високо съдържание на мазнини, като добавяли в храната и флаваноли. Така установили, че именно олигометричните процианидини, въведени в храната на мишките помагат за поддържането на нормална телесна маса при диета с голямо количество мазнини. При употребата на тези вещества при мишките била регулирана и кръвната захар, което предпазва от развитие на диабет тип 2.

Олигометричните процианидини в какаовите зърна, приемани в малки дози, успешно се борят със затлъстяването и с диабета, коментират учените.

А това означава, че ако водите здравословен начин на живот, не бива напълно да се отказвате от сладкото. Черният шоколад е не само вкусен, но и много полезен. Но в скромното количество по една плочка дневно.