Експерти от Организацията по защита правата на потребителите Foodwatch открили канцерогени в детските шоколади Kinder, съобщава The Independent.

Става дума за така наречените минерални ароматни масла (MOAH), които се образуват при нефтопреработката. Опасното превишение на концентрацията на тези масла било фиксирано в три вида шоколадови бонбони от тестваните 20 образци от продукцията – от чипсове до шоколадени блокчета.

Откритите канцерогени могат да предизвикат онкологични заболявания, предупреждава The Local. Предполага се, че те попадат в продуктите от опаковките. Представителят на Foodwatch Джон Хиг предупреждава пред изданието да не се купуват въпросните продукти, тъй като заради концентрацията на МОАН те са просто неприемливи за употреба.

Въпреки че организацията призовала производителя на шоколади да свали от продажба опасните продукти, той отказал да го направи, тъй като от немската асоциация на сладкарите (BDSI) заявили, че откритата от Foodwatch концентрация на MOAH не бива да безпокои потребителите.

Собственик на марката Kinder Chocolate е италианският производител на шоколада и на други сладкарски изделия Ferrero SpA. Днес към групата принадлежат десетки търговски компании и фабрики по цял свят.