Ензим, неутрализиращ ефекта от излишък на глюкоза в организма, откриха учени от Университета в Монреал. Ензимът е известен като G3PP и задачата му е да превръща опасния страничен продукт на глюкозата в нетоксичен глицерин.

Ензимът спира и отравянето на клетките от химикалите, произвеждани от претоварени със захари клетки. Открихме, че G3PP е способен да разгради голяма част от излишния глицеролен фосфат в глицерол и да го отстрани от клетката, защитавайки произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса и други органи от токсичните ефекти на високите нива на глюкоза, казва д-р Марк Прентки, един от ръководителите на проучването.

При използването на глюкозата в клетките се образува глицерол-3-фосфат. Тази молекула има ключова роля в метаболизма, тъй като е необходима както за производството на енергия, така и за формирането на мазнини.

Като превръща глюкозата в глицерол, G3PP предотвратява формирането и складирането на излишна мазнина и намалява производството на глюкоза в черния дроб, което е основен проблем при диабета, пояснява д-р Мърти Мадираджу.

Новото откритие и терапията на затлъстяването биха могли да спрат развитието на болести като диабет тип 2 и сърдечните заболявания. Инсулинът е важен хормон, който контролира глюкозата и преработката на мазнини, но когато в бета-клетките има твърде голямо количество глюкоза и мастни киселини, същите хранителни вещества стават токсични и ги увреждат, водейки до дисфункции и диабет.

Днес учените се занимават с търсенето на молекули, които ще активизират въпросния ензим G3PP.