Откажете се от алкохола и наблегнете на секса, съветват специалистите. Защо?

Защото според последното изследване на американски учени по време на оргазъм мозъкът отделя значително количество окситоцин – хормонът, отговарящ както за сексуалното удовлетворение, така и за заздравяване на социалните отношения. Освен това окситоцинът понижава нивото на кортизола – хормона на стреса.

Комбинацията от всички тези фактори предизвиква чувството на защитеност и доверие към обкръжаващите, под въздействието им човек става много по-откровен с партньора си и по-охотно споделя преживяванията си.

Независимо от това, че ни прави по-разговорчиви, алкохолът се смята за депресант. Ако редовно пиете пред секс, той понижава чувството за близост с партньора. Под въздействието му се ние чувстваме уверени и секси, въпреки че алкохолът може да влоши качеството на секса и да пречи на настъпването на оргазма.

Причината е в това, че алкохолът нарушава кръвоснабдяването на задействаните по време на секса органи, а също така влияе и на нервните окончания. А когато се попийнали и не успявате да достигнете оргазъм, у вас се развиват редица негативни чувства към партньора.

Резултатите от изследването показват, че жените, изпитващи оргазъм са по-склонни да споделят положителните емоции, в сравнение с техните по-неуспешни в интимността приятелки.

Посткоиталното общуване е тясно свързано с удовлетворението от секса и от отношенията като цяло, смята авторът на изследването доцент Аманда Динс от университета в Кънектикът. Постелните разговори, според нея, играят една от централните роли в близостта между партньорите.

Съществува разпространен стереотип за това, че мъжете заспиват веднага след секса. Друго изследване, проведено през 2011 година обаче, го опровергава напълно. Разговорите след секса не са задължителни за сближаването на партньорите. Невербалното общуване, като прегръдките и заспиването заедно, играят не по-малко съществена роля от разговорите.