Хората, които спят по-малко от шест часа през нощта, са изложени на висок риск от коронарна болест на сърцето. Това съобщи професорът по медицина на съня Пол Гринграс, позовавайки се на проучване върху ефекта на лишаването от сън върху човешкото тяло, цитиран от The Sun.

В проучването участвали две хиляди възрастни от Обединеното кралство. Учените открили, че 44% от тях спят по-малко от шест часа на денонощие. Само 17% от участвалите в експеримента спели препоръчаните осем часа на денонощие.

Според Гринграс тези, които спят по-малко от шест часа нощем, имат висок риск не само от коронарна болест на сърцето, но и от инсулт - поради липса на сън този риск се увеличава с 60%. Всички лишени от сън имат още високо кръвно налягане и висок холестерол.

Само една нощ лош сън, според лекаря, може да провокира наддаване на тегло, загуба на мускулна маса и дори да повлияе какви спомени ще останат в мозъка.

Липсата на сън може да повлияе на здравето на нацията, да предизвика много сериозни здравословни проблеми, предупреждава професорът. Гринграс твърди, че сънят влияе на човешката ДНК, както и на други външни фактори - храна, нива на стрес, тютюнопушене.

Британският учен напомня, че добрият сън се улеснява от спорта и физическа активност. Според негови данни 85% от хората са установили, че сънят им се е подобрил след тренировки.