Всеки пети възрастен със „здравословни“ килограми се намира в зоната на риска от развитие на диабет, твърдят американски учени от Университета във Флорида, позовавайки се на изследване.

Една трета от стройните хора над 45 години също отговарят на критериите за преддиабет, което повишава риска за развитие на диабет тип 2, предупреждават учените.

Преддиабетът се определя от тях като състояние, характеризиращо се с по-високо ниво на кръвна захар, въпреки че то все още не е достатъчно високо, за да бъде диагностициран диабет. Важно е такова състояние да бъде „уловено“ колкото може по-рано, за да може да се вземе под контрол. Иначе влошаването на здравето ще прогресира и в резултат ще завърши с диабет тип 2.

Учените анализирали данни за здравословното състояние на американци за периода от 1988 до 1994  година и от 1999 до 2012 година. В изследването м участвали здрави хора над 20 години с индекс на телесната маса (ИТМ) между 18,5 и 24,9, който се смята за „здравословен“.

През първия период от изследването само при 10% от участниците бил диагностициран преддиабет, докато в по-късното изследване процентът нараснал вече до 19%.

Учените засега не могат да назоват точната причина за преддиабет при хората със „здравословна телесна маса“. Те допускат, че вината е в седящия им начин на живот, който повишава количеството мастни отлагания в организма. Такива хора са по-склонни и към развитие на метаболитен синдром, при който се повишават кръвното налягане, кръвната захар и холестерола.

Някои хора са генетично предразположени към трупане на килограми в областта на талията -  тъкмо около черния дроб и задстомашната жлеза – където се произвежда инсулинът. И това влияе на способността на организма да преработва захарта, коментират учените.

Те обаче признават, че се нуждаят от допълнителни изследвания, които да им помогнат да установят точната причина за развитие на преддиабет и диабет тип 2.