Храненето нощно време разрушава биологичния часовник в кожните клетки и ги прави уязвими към ултравиолетовото излъчване, открили американски учени от Югозападния университет в Тексас и от Калифорнийския университет. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Cell Reports.

Изводите си американските учени направили след експеримент върху мишки. Когато нощните животни били хранени в необичайно за тях време - тоест денем, кожата им страдала по-силно от ултравиолетовото облъчване. Анализът показал, че в тези случаи отслабва дневната активност на фермента ХРА, който отговаря за възстановяването на увредената кожа. При мишките, които получавали храна в обичайното за тях време – тоест през нощта, денонощния цикъл на активност на фермента ХРА не се променял и кожата им в по-малка степен била подложена на изгаряне. Освен нарушения в ритъма на активност на ХРА, промененият хранителен режим влияел и върху работата на около 10% от гените в кожните клетки, установили учените.

Това е удивително откритие. Дори не съм предполагал, че за кожата е толкова важен режимът ни на хранене, отбелязва невробиологът Джоузеф Такахачи от изследователския екип. Съдейки по всичко ако спазвате нормалния режим на хранене, ще сте по-защитени от слънчевите лъчи. А ако се храните когато ви падне, биологичният часовник на кожата ви ще се „повреди“ и тя ще стане беззащитна пред ултравиолетовите лъчи. Такахачи предполага още, че навикът да се яде през нощта има още по-тежки дълготрайни последствия за кожата, такива като преждевременното стареене и рака.