Известен ни е фактът, че нощните походи до хладилника вредят на фигурата. Но въпросът не е само до естетиката. Мексикански учени установили, че системните късни вечери са свързани и с по-висок риск от сърдечни заболявания и диабет.

Причината е в това, че вечеряйки късно, ние нарушаваме обичайния ход на нашия биологичен часовник, обясняват учени от Автономния университет в Мексико, които проучили ефекта от нощните похапвания чрез опити с мишки. Ако животните вечеряли преди лягане, нивото на мазнините (триглицеридите) в кръвта им било значително по-високо, отколкото в дните, когато ядели в периоди на активно бодърстване.

Когато обаче им премахнали надхиазматичното ядро на хипоталамуса – мозъчната зона, контролираща 24-часовия цикъл, подобни колебания в нивото на триглицеридите в зависимост от времето на хранене повече не се наблюдавали.

Коментирайки резултатите, учените подчертават, че ако начинът на живот не е синхронизиран с биологичния ни часовник, това може да доведе до високо ниво на мастните отлагания и, следователно, към по-голям риск от метаболитни и сърдечни заболявания.