Смята се, че основни рискови фактори за нарушената обмяна на веществата са наднорменото тегло и затлъстяването. Това обаче съвсем не е така, установили учени, чието изследване е публикувано в списание Annals of Internal Medicine.

Авторите анализирали данните за индекса на телесната маса и здравословното състояние на над 7000 души на възраст между 44 и 84 години. Участниците в изследването принадлежали към различни расови и етнически групи. Учените вземали под внимание показатели като нивото на кръвното налягане, концентрацията на глюкоза, триглицеридите и холестерола в кръвта им.

Високото кръвно налягане, глюкозата, триглицеридите и лошият холестерол в кръвта са признаци за кардиометаболитни нарушения, което значи висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Авторите на изследването преценили, че участниците имат кардиометаболитни нарушения, ако изследванията им сочат поне две от четирите посочени рискови фактора.

Анализът показал, че кардиометаболитни нарушения, които са добре изразени, има у всеки трети от участниците в изследването с нормална и дори ниска телесна маса, особено при хората от южноазиатски и латиноамерикански произход.

Изхождайки от получените данни, авторите препоръчват провеждането на скрининк за рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и диабет, които да не се опират на критерии като висок индекс на телесната маса.