Нов кръвен анализ може да открива рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза, хранопровода, червата, белите дробове и млечната жлеза, твърдят американски учени. Изследванията могат да се провеждат едновременно с обикновения кръвен анализ, като проверка нивото на холестерола например.

Изследване по темата на екип американски учени от Университета Джон Хопкинс и техни австралийски колеги от Института Уолтър и Елиза приключило резултатно – новият тест, наречен CancerSEEK открива нищожни количества ДНК и белтъци, попадащи в кръвотока от злокачествените клетки.

CancerSEEK е  метод, известен като течна биопсия. Отличава се от стандартната биопсия, при която се изисква проникване в твърдия тумор, за да бъде потвърдена диагнозата за рака. Така CancerSEEKхе много по-малко инвазивен и може да се провежда дори без подозрения за онкологично заболяване.

Изпитанията потвърдили, че тестът открива достоверно ранните и затова напълно излечими ракови новообразувания. Учените установили още, че CancerSEEK радко е положителен при хора, при които няма рак – това предотвратява случаите на лъжлива диагностика.

Тестът засега е проверен чрез изследване на над 1000 души с различни типове рак в ранен стадий. Било доказано, че той открива много точно тумора, сред които над 70% от случаите на задстомашната жлеза, яйчниците, черния дроб, стомаха и хранопровода. За всеки от тези видове рак днес няма достъпни скринингови тестове.