Изследователи от Масачузетската болница представиха ново, по-безопасно контрастно средство за магнитно-резонансно изображение.

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) с повишен контраст е често срещан вид диагностика; повече от 30 милиона процедури се извършват годишно в целия свят. Безопасността на контрастните вещества на базата на гадолиний (GBCA), които в момента се използват за такива ЯМР, наскоро беше поставена под въпрос.

Вече е известно, че GBCA могат да причинят нефрогенна системна фиброза при пациенти с бъбречно заболяване разрушително заболяване, което засяга най-важните системи в организма. Днес GBCA са забранени за такива пациенти, но невъзможността за извършване на ЯМР с контраст затруднява поставянето на точната диагноза.

За хората със здрави бъбреци опасността от гадолиний не е установена. Известно е обаче, че този елемент може да остане в тялото дълго време след процедурата и да се натрупва с всеки следващ ЯМР. Проучванията показват, че нивата на гадолиний в мозъка и други органи се увеличават, тъй като преминават през редовни процедури за изобразяване на контраст.

Експертите от Масачузетс предложиха алтернативно контрастно вещество на базата на манган, Mn-PyC3A. Повишената му безопасност се осигурява от два фактора. Първо, за разлика от гадолиния, манганът е „привичен“ микроелемент за нашия организъм - тялото ни отдавна се е адаптирало към преработката и освобождаването на излишния манган. Второ, съединението Mn-PyC3A е много стабилно само по себе си и не увеличава риска от оксидативен стрес, причинен от мангановите йони.

Що се отнася до способността да се контрастира, учените я тестваха в проучване върху мишки. Експертите сравниха ефективността на новия контрастен агент Mn-PyC3A с два съвременни GBCA (Gd-DOTA и Gd-EOB-DTPA) при откриването на тумори при миши модел на рак на гърдата и метастатичен рак на черния дроб.

Състезанието за точност на диагностиката с Gd-DOTA завършва почти наравно, като Mn-PyC3A се елиминира от тялото много по-бързо. На фона на Gd-EOB-DTPA обаче новият контраст търпи загуба. Учените обясняват това с факта, че в този случай диагнозата се отнася до рак на черния дроб, докато черният дроб е основният орган, който допринася за изхвърлянето на манган от тялото. И това е, което затруднява диагностиката.

Учените планират да посветят следващите изследвания на сравнителната диагностика на бъбречните заболявания.