Руски химици и експерти от американската компания Immune Pharmaceuticals открили съединение на сярата, въглеводорода и азота, което е способно да унищожава раковите клетки, неуязвими към действието на други видове химиотерапия. Резултатите от откритието им са публикувани в списание European Journal of Medicinal Chemistry.

Изборът на класа съединения не е случаен. Проблемът е в това, че аминоизотиазолите демонстрират широк спектър от фармакологична и биологична активност. Затова предположихме, че съединенията от този клас подходящи химически групи могат да проявяват противоракова активност, обяснява Алексантър Кисельов от Московския физико-технически институт.

Химиотерапията, с чиято помощ лекарите унищожават туморните образувания, работи по два начина – първият е или като увреждат ДНК на раковите клетки, което ги заставя да се самоунищожават, или препятствайки техния ръст и деление. Вторият начин днес става все по-популярен, тъй като не води до появата на по-агресивни видове ракови клетки заради развитието на нови мутации в генома им.

Лекарства от този тип, наричани антимитотици, разрушават тубулина - един от основните протеини на клетките, от решаващо значение за делението им. Подобни вещества били получени както по синтетичен начин, така и открити в тъканите на тропически растения. Наскоро руските учени открили как да ги извеждат и от магданоза и копъра.

Кисельов и колегите му описват новия метод за синтез на молекулите, който позволява достатъчно бързо и евтино да се получават противоракови лекарства. Използвайки новата методика, руските химици и американските им колеги събрали десетки варианти на подобни препарати, чиято ефективност проверили върху култури от ракови клетки и ембриони на морски таралежи.

Десет други вещества също са показали високо ниво на активност и могат да бъдат използвани за борба с рака. Учените се канят да проучат как веществото се свърза със здравите и унищожава болните клетки.

Новите знания ще подобрят свойствата на лекарствата и ще позволят създаването на негови аналози, различаващи се от него по структура и характеристики.