Почивните дни трябва да са времето, през което организмът събира сили и си почива. На практика обаче това в повечето случаи не е така. Ето защо лекарите са съставили препоръки, отнасящи се до начина на прекарване през почивните, предава The Times of India.

В никакъв случай не бива да преяждате и да наблягане на мазните и тлъсти храни, на алкохола и фаст фуда, което съвсем не е лесно, ако тръгнете да гостувате на роднини, на срещи с приятели и други развлекателни събития. По този начин почивните дни изпортват не само фигурата, но и здравето ви. За да удовлетворите притеглянето към вредна храна, достатъчни са само малко сол и захар, подчертават специалистите. Хубаво е да поделяте десерта с приятели – така порцията ще стане по-малка.

Дългото спане също не е препоръчително - това е така наречената социална релаксация.  Максимално допустимата промяна в графика е да ставате с час по-късно от обикновено. Ако обаче не сте любители на излежаването през почивните дни, това не значи, че трябва да се хвърляте с всички сили в домашна работа, натрупана през седмицата. В крайна сметка всичко може да е много просто – необходимо е само през работната седмица равномерно да разпределяте домашните задачи.

Организмът не може да си почине и в случаите, когато през всичките ви почивни дни сте като омагьосани. Специалистите препоръчват да въвеждате нов вид дейности, започвайки със спортните занимания и ходене по музеите с децата, и завършвайки с разходки извън града. Така разтоварването ще се усети не само от физиката, но и от психиката ви.