Дишането на хората е свързано с тяхното емоционално състояние - ако контролирате дишането, може значително да подобрите самочувствието си, твърдят учени от Харвард, които се заели да изяснят връзката между психичното здраве и дишането. Ако сте в нестабилното емоционално състояние, трябва да правите дълбоки вдишвания и бавни издишвания, съветват експертите. Това ще ви гарантира отпускане.

Този ефект учените проверили експериментално с участието на 60 души, които обучили в дихателна гимнастика. Участниците трябвало да я прилагат в случаи на емоционална нестабилност. Така установили, че всекидневната практика на дълбоко дишане помага за смъкване нивото на тревожност.

Само едно кратко занимание с Хата йога с прилагането на дихателна гимнастика е достатъчно, за да подобри паметта, скоростта на обработка на информацията и на съсредоточаване. Учените тествали ефекта от 20-минутна тренировка по йога върху група от 30 доброволци, които отделно от това изпълнявали и аеробни упражнения, като бягане и фитнес на бягаща пътека.

Оказало се, че по-малко натоварващите упражнения по йога дават осезаемо подобрение в скоростта на реакциите и точността при изпълнение на задачите. След йогата участниците запаметявали информацията много по-добре, попълвали и обработвали базата данни по-бързо.

Медитацията и дихателната гимнастика смъкват тревожността и стреса. А стресът пречи на работата на мозъка. Вече било известно, че йогата позволява да се справим с депресията, като увеличава концентрацията на аминокиселината GABA – вещество, което възстановява спокойствието ни.  При ниски показатели на GABA човек страда от депресивни и тревожни разстройства.