Немските производители на бира по традиция се стараят да поддържат високо ниво, в което единствените съставки за приготвянето й трябва да са ечемикът, хмелът и водата. Въпреки това обаче резултатите от наскорошно изследване сочат, че немците вече са предали вековните традиции.

Експерти тествали 24 марки немска бира, 10 от които днес са най-популярни в Германия. И ги филтрирали, за да открият нежеланите вещества. Във всички случаи експертите открили микропластмаси, които те определяли като “влакна, фолио, фрагменти или гранулирани частици от синтентични полимери с размер под 5 мм”. Микропластмасите във вид на фрагменти били най-разпространени.

Учените открили още, че в някои образци има и останки от насекоми, пясъчинки, а в три от образците дори били открити стъклени фрагменти. В същото време, когато пясъкът може да сe открие дори в изворната вода, която някои пивовари ползват като единствената чиста вода, други замърсители били посочени като “признак на неадекватност в производството и съхраняването на продукцията”.