Ако човек приема добавки с витамин В4 (холин) през целия си живот, той може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Този витамин насърчава и регенерацията след травматично увреждане на мозъка, при множествена склероза и паркинсонизъм, съобщава "Rugnum" с позоваване на Центъра за изследвания на невродегенеративни заболявания на Университета в Аризона.

Учените провели експерименти с мишки, в които изследвали ефекта на холина върху мозъчната функция и мозъчните заболявания. Доказано е, че приемането на повишени дози от витамина през целия живот води до значително подобряване на пространствената памет, а също така предотвратява появата на болестта на Алцхаймер, като предотвратяват активирането на клетките на микроглията (вид клетки на централната нервна система).

Тези клетки са предназначени за премахване на „боклук“. Ако тяхната активност бъде намалена, е възможно натрупването на клетъчни "отпадъци". Ако те са прекомерно активни, тогава клетките на микроглията започват да атакуват невроните, да причиняват възпаление и смърт на нервните клетки. Това води до загуба на памет, както и отслабване на умствените и речеви способности.

Успоредно с това холинът блокира производството на бета-амилоидни плаки - протеинови отлагания, характерни за болестта на Алцхаймер. Те водят до смъртта на неврони, деменция и като цяло затрудняват предаването на нервните сигнали.

Специалистите настояват да се използват повишени дози холин. Безопасната граница за възрастни е 3 500 милиграма на ден (това е 8,24 пъти дневната доза за жени и 6,36 пъти повече от препоръчителната доза за мъжете).