Липсата на навици да лягаме и ставаме по едно и също време може да се отрази пагубно на сърцето и да стимулира развитието на диабет тип 2, сочи изследване на американски учени от университета Дюк.

Учените проучили здравословното състояние и „сънните“ навици на 2 хиляди пациенти над 50 години и стигнали до извода, че дори и незначителните колебания във времето на лягане и ставане от сън увеличават кардиометаболитния риск.

При „нарушителите“ на режима се наблюдавали високи показатели на кръвната захар, кръвното налягане и по-голяма вероятност от сърдечен пристъп или инсулт през близките 10 години. Те по-често страдали от повишена дневна сънливост, умора, депресии и стрес.

Възможно е затлъстяването по някакъв начин да влияе на регулярността на съня, коментират учените. Или както показват някои изследвания, лошият сън пречи на обмяната на веществата в организма, водейки до натрупването на излишни килограми. Но каквото и да е, възрастните, пък и не само те, не бива да пренебрегват режима си на сън.