Не е тайна, че възрастните хора по-трудно се съсредоточават върху каквото и да е. Това съвсем не е толкова лошо, уверяват канадски учени от университета в Торонто. Разсеяността  в много случаи помага за решаване на проблемите и научаване на много нова информация. Не вярвате ли? Доказват го анализите на учените върху данни от предшестващи изследвания, пише The Daily Mail.

Лабораторните когнитивни тестове проверяват как човек решава тясно специализирани задачи, според думите на учените. С тях младите участници обикновено се справят по-добре от възрастните. В реалния живот обаче те тепърва се сблъскват с други задачи. И тук възрастните хора имат предимство.

Способността да се съсредоточиш върху изпълнението на задачите се нарича когнитивен контрол. Но в повечето жизнени ситуации е необходимо да се подходи към дадена задача творчески и да се използва информация, която ни се струва неуместна. Тоест, трябва да се намали когнитивния контрол и да се отклони. И възрастните правят това много по-просто.