Мускулните клетки работят заедно с клетките на задстомашната жлеза, регулирайки захарта в кръвта след хранене, обясняват американски учени от Мичиганския университет в публикация в списание Molecular Cell.

Както е известно, след хранене под влияние на повишената кръвна захар, бета-клетките на задстомашната жлеза започват да изработват хормона инсулин, който помага на клетките на тъканите в организма да усвояват глюкозата и да я използват като източник на енергия. Главният потребител на глюкоза са скелетните мускули, които се нуждаят от много енергия.

Екипът учени под ръководството на Цзянде Лин установил, че мускулните клетки са способни – по аналогия с клетките на задстомашната жлеза, самостоятелно и директно да реагират на повишеното ниво на кръвната захар.

При това тези два биологични механизма работят паралелно - бета-клетките на задстомашната жлеза и клетките на скелетната мускулатура съвместно регулират съотношението в нивото на глюкозата и инсулина в организма. И тъкмо процесите, случващи се в мускулните клетки, позволяват да се поддържа устойчиво ниво на глюкозата в организма след хранене.

Когато в мускулните клетки на лабораторните мишки „изключвали“ гена BAF60C, организмът им спирал да усвоява нормално глюкозата след хранене заради понижаване чувствителността на тъканите към инсулина. Изглежда, че бета-клетките на задстомашната жлеза са неспособни да осигуряват баланса в нивото на инсулина и глюкозата, за което са им необходими мускулните клетки, отбелязват учените.

Ако данните бъдат потвърдени от по-нататъшни изследвания, подходът към диабет тип 2 и затлъстяването може да се промени коренно, надяват се те.