Музиката помага да съхраним мозъка си млад, доказали американски учени от Югозападния университет.

В изследването им участвали 87 души – едната част от тях професионални музиканти, а другата се занимавали с музика само по 2-3 години. Участниците наблюдавали видео, в което звучи говор, а изследователите наблюдавали невроналния отговор на тези звуци.

Експериментът показал, че мозъчните неврони на възрастните хора, занимаващи се с музика, са съхранили скоростта на реакциите им и те реагирали на звуците със същата точност и акуратност, както се случва и при младите хора. Главният мозък на възрастните музиканти реагира на случващото се много по-живо от мозъка на връстниците им, които не са трайно свързани с музиката, коментират учените.

Друг експеримент сред млади хора показал, че умствената активност зависи от тоналността на музиката, която те са слушали вечерта. Тази взаимовръзка открили руски физиолози от Ростовския медицински университет.

В експеримента им участвали 66 души на възраст между 18 и 20 години. В първия етап на експеримента участниците слушали Симфония №1 в до мажор от Бетовен, а на втория -Симфония №5 в до минор. Преди прослушването и след това всички участници преминали специален тест за определяне на параметрите на интелектуална дейност. Той включвал оценка на умствената продуктивност, точността на изпълнение на задачите, устойчивостта на вниманието и обема зрителна информация.

Оказало се, че след прослушването на симфонията в минорна тоналност, устойчивостта на вниманието се понижила почти с 20%, точността на изпълнение на задачите – с 4% и умствената продуктивност също с 4%. Докато мажорната тоналност повишила умствената продуктивност със 7%, а другите показатели – с 5%.