Морковите съдържат неочаквано полезно свойство, което предпазва от онкологични заболявания, открили американски учени от Университета в Аризона. Редовната употреба на сок от моркови можа да намали риска от поява на рак и да забави вече съществуващите туморни образувания.

Ефектът на морковения сок бил проверен върху група жени с рак на гърдата. В продължение на три седмици дамите всекидневно изпивали по чаша сок от моркови. След експеримента учените проверили състоянието на новообразуванията и общото самочувствие на жените. Резултатите показали, че каротиноидите, съдържащи се в морковите и попадащи в кръвта на дамите, помогнали за забавяне процеса на делене на раковите клетки. Каротиноидите са ключовите елементи, определящи лъвския пай от полезните свойства на морковите.

Морковите влияят позитивно и на имунитета, зрението, помагат за синтезирането на витамин А. А ако ги употребявате като пресен сок, това значително ще облекчи усвояването на каротиноидите от червата.

Редовната употреба на чаша сок от моркови дневно може да намали риска от поява на рак на гърдата, дебелото черво, пикочния мехур или задстомашната жлеза, смятат учените. Но не повече от чеша дневно, предупреждават те.