Времето на морските почивки дойде. Много от нас очакват тези дни не само като приятен активен отдих, но и като начин да се заредим с енергия и здраве от слънцето и морето.

Внимавайте, предупреждават лекарите! Това могат да си го позволят само напълно здравите хора. И посочват заболяванията, при които къпането в морската вода може да се окаже опасно.

Млечница

Млечницата е заболяване, при което гъбичките Candida albicans се размножават в лигавицата на устата и това води до образуването на бели лезии по езика и вътрешната страна на бузите. Обикновено млечницата се среща при бебетата и при хората с ченета, но тя може да се прояви и при отслабена имунната система. По време на периода на млечница при жените има остро възпаление на лигавицата на гениталните органи. Морската вода се състои от различни агресивни съединения, включително соли. Попадайки върху раздразнена област на лигавицата, морската вода не само я засяга, но и я прави по-податлива на атаки на вредни бактерии и инфекции. И това увреждане на лигавицата е придружено от силна болка.

Серни тапи

Сярната запушалка е процес, при който ушният канал се затваря поради натрупването на восък и мръсотия, което може да доведе до нарушена или пълна загуба на слуха. Някои хора, поради структурата на ухото или други причини, много бързо образуват серни тапи в ушите. В този случай те трябва да бъдат отстранени непосредствено преди пътуването, защото ако в ушите попадне солена вода, тези тапи ще започнат да се подуват точно в ухото. Това причинява болезнени усещания и може да доведе до загуба на слуха и различни механични наранявания на ухото.

Не се препоръчва отстраняването да правите сами, а да потърсите помощта на специалист.

Кожни заболявания

Морската вода е много агресивна среда. В допълнение към факта, че тя е солена сама по себе си, в нея живеят вредни инфекции и микроорганизми. В тази връзка лекарите настоятелно съветват хората, които страдат от кожни заболявания като дерматит, екзема, херпес и други, да избягват морската вода.