Всяка пета жена и всеки осми мъж се оплакват от преумора и понижение на работоспособността, твърдят австралийски специалисти, според които всичко това се дължи на ползването на мобилните телефони. Учените от Университета в Куинсланд доказали това с помощта на анкета сред 709 ползватели на мобилни телефони на възраст между 18 и 83 години.

Оказало се, че хората доста често споделят, че заради телефоните губят съня си, работоспособността им намалява, често шофират рисково и ги посещава болката. Това се оказало характерно за хората от всички възрасти. А 24% от жените и 15% от мъжете може да бъдат смятани за „проблемни ползватели“ на телефони, коментират учените.

В сравнение с 2005 година, когато са обнародвани резултатите от аналогична анкета, разпространеността на проблемите, предизвикани от ползването на телефони се е увеличила с 40,9% в групата на хората между 18 и 24 години. В групата на 25-29-годишните ръстът на показателите бил 23,5% по-висок.

Само до края на тази година броят на ползвателите на смартфони в света е нараснал с 2,5 милиарда души. Следователно, проблемът с намесата на технологиите в живота ще стане много по-сериозен, прогнозират учените.