От 50-те години на миналия век това лекарство на достъпни цени се използва за лечение на диабет тип 2. Но сега лекарите се надяват, че могат да му намерят много по-широко приложение.

От няколко десетилетия пациентите с диабет тип 2 от цял ​​свят използват метформин за понижаване на кръвната захар. Въпреки това през последните години клиничните проучвания показват, че таблетките имат редица други предимства - от укрепване на имунната система до потискане на възпалителните процеси, свързани с опасни заболявания като рак.

Скоро Съединените щати ще започнат проучване с продължителност 5 години, което ще отговори на въпроса за способността на метформин да увеличи здравословния живот на човека.

Лекари от китайския град Ухан, където се случи първото огнище на коронавирусна инфекция, заявиха през юни тази година, че смъртността сред лекуваните с метформин пациенти със COVID-19 е много по-ниска, отколкото при подобна група пациенти, които не са получавали това лекарство. Авторите на изследването анализирали информация от януари до март за 104 пациенти на метформин, които били хоспитализирани с тежка форма на коронавирусна инфекция. Техните показатели били сравнени с данните от 179 пациенти от същия пол и възраст, които са имали същата тежка форма на заболяването, но не са получавали метформин. Само трима души са умрели в групата на метформин и 22 - в контролната група.

Същите предварителни резултати могат да се видят в друго проучване на американски учени от Университета в Минесота, които наблюдавали 6000 пациенти с диабет и затлъстяване с COVID-19. Друго проучване на учени от Лондонския кралски колеж показало, че мишките, генетично програмирани да развият атеросклероза, са в състояние да обърнат развитието на това заболяване след получаване на метформин с питейна вода, пише The Daily Mail.