Здравните статистики в САЩ алармират, че около 2030 година в страната ще има около 10 милиона възрастни със сериозни зрителни проблеми, свързани със старческо дегенериране на макулата. Известно е, че това заболяване не се лекува, но ранната диагностика би могла да помогне да се предотврати по-нататъшното разрушение на зрението.

Тъй като заболяването се развива сравнително бавно, особено важно значение имат превантивните дейности, най-важни от които са физическата активност и правилното хранене. Препоръчва се приемането на  сравнително големи дози антиоксиданти плюс храни и добавки,  съдържащи лутеин и зеаксантин.

В продължение на десет години Националният институт по зрението към Националния здравен институт на САЩ изследваха оптималната комбинация от витамини за хора с макулни проблеми. В изследването са участвали 3600 души на възраст от 60 до 80 г с различни стадии на заболяването. Резултатът се появи на пазара през 2013 година  под името AREDS 2 formula. От Age-Related Eye Disease Study. Съдържанието включва следните 6 съставки, които всеки би могъл да си комбинира и сам.

Става дума за дневна доза добавки, които се приемат с храната. Ето ги.

   1. Витамин С - 500 мг.

   2. Витамин Е -  400 IU

   3. Цинк           -  80 мг.

   4. Мед             -  2 мг.

   5. Лутеин        - 10 мг.

   6. Зеаксантин - 2 мг.

Само витамините обаче не са достатъчни. Ето какво oще препоръчват от Mayo Clinic за пациентите си със суха макулна дегенерация, която се среща в над 80 % от случаите:

    1. Спрете цигарите!

    2. Яжте зеленчуците по възможност сурови, като наблегнете на зелените салати, спанака, къдравото зеле, броколите, брюкселското зеле и тиквичките.

Храните, богати на лутеин и зеаксантоин са от първостепенно значение. Тях човешкото тяло не ги синтезира, така че те трябва да се внасят с храната. Смята се, че тези пигменти са защитниците на растенията от слънчевата светлина. Източници на лутен са жълтъкът на яйцата, червените чушки, мангото, пъпеша, папаята и кивито. Зеаксантин има в изобилие в бобовите храни. Яжте риба. Капсулите с омега 3 не са заместител на храната. Микроелементът цинк е силен антиоксидант с противовъзпалителен ефект. Съдържа се в морските дарове, сусама, говеждия черен дроб и тиквеното семе.

    3 Спортувайте и поддържайте нормално тегло. Ако трябва, отслабнете.

    4. Редовно преглеждайте очите си при офталмолог.

    5. Носете качествени слънчеви очила със силна УВ зашита и по възможност полароидни.