Фотокератит се нарича опасното и с последствия възпалително заболяване на очите, което всъщност е слънчево изгаряне на роговицата.

Причина за тежкото изгаряне са ултравиолетовите лъчи, които при продължително въздействие могат да станат причина за развитие на много неприятни симптоми:

Зачервяване на очите;

Болка и бодежи в очите;

Подуване на клепачите;

Обилно сълзене;

Усещане за чуждо тяло в очите;

Влошаване на зрението;

Главоболие.

Коварството на фотокератита е в това, че заболяването в много случаи се развива от 12 до 15 часа след прекратяване на въздействието на ултравиолетовите лъчи, обясняват американски учени от Института по офталмология Уилмър.

В прессъобщение на института те подчертават, че в тежки случаи фотокератитът може дори да стане причина за временна загуба на зрение.

За да се избегне заболяването, трябва в летните дни винаги да ползвате такива слънцезащитни очила, чиито стъкла поглъщат на 100% ултравиолетовите лъчи. Много е важно слънцезащитни очила да насят и децата, за което доста родители забравят.

Ако пребиваването под слънце е довело до поява на симптоми на фотокератит, необходимо е колкото може по-скоро да се обърнете към офталмолог. В този случай е необходимо ако носите контактни лещи, да се откажете от тях и редовно да капите в очите си капки от типа на изкуствените сълзи.

Докато симптомите на заболяването не намалят, следва да си станете вкъщи. При необходимост лекарят може да ви назначи специален мехлем за очи или лечебни капки с антибиотици.

И най-важното – запомнете, че сериозното изгаряне на роговицата може да се получи само за 20-30 минути излагане на ярко слънце!