Хипертрофия на лявата камера днес заплашва не само възрастните, но и много деца с наднормено тегло. Увеличението на лявата камера влошава сърдечната дейност по изпомпването на кръвта, което постоянно води до сърдечна недостатъчност.

Американски учени от Медицинския университет в Огъста съобщават, че рискът от хипертрофия на лявата камера на сърцето може да се намали с обогатяване на диетата с витамин К.

Учените изследвали няколко хиляди американски деца на възраст между 14 и 18 години, които давали кръв за анализ на нивото на витамин К, се съобщава в статия в онлайн изданието The Journal of Nutrition. Така открили, че хипертрофията на лявата камера е най-висока при подрастващите, в чийто организъм има недостиг на витамин К.

Този витамин се съдържа в голямо количество в листните зеленчуци, към които спадат всички видове зеле, обикновената салата, лападът, спанакът, руколата, както и растенията, които се използват като подправки – магданоз и кориандър.

Изследователите подчертават, че витамин К трябва да присъства в менюто на децата всекидневно, тъй като активността му се съхранява не повече от 6 часа след постъпването в организма.