Пациентите с астма трябва повече да ходят, редовно да се занимават с йога и да карат велосипед, дори само по половин час дневно.

Това съветват канадски учени от университета Конкордия, които установили, че при астматиците, отделящи за спортуване минимум половин час дневно, шансовете да избягнат прояви на симптомите на заболяването са цели 2,5 пъти по-големи от другите, които не спортуват.

Изводите са направени след анкета сред 640 пациенти, страдащи от астма. Учените обобщили данните за протичане на заболяването и самочувствието на болните и им задавали въпроси за физическата активност. 245 от анкетираните съобщили, че въобще не спортуват, докато 100 души всекидневно отделяли за спорт не повече от половин час. Подобно съотношение е характерно и за останалите страдащи от астма – около 40% от тях водят малкоподвижен начин на живот, обобщават изследователите.

Оказало се, че за поддържане на добро самочувствие са достатъчни и половин час спортуване. Популярно е мнението, че физическата култура може да навреди на астматиците, предизвиквайки пристъпи и задух. Става въпрос не за интензивни тренировки и не призовавам астматиците да се занимават с тежка атлетика или бягане на дълги разстояния, казва Саймън Бейкън, ръководител на екипа изследователи. Препоръката му е за практикуване на йога, каране на колело или бавни разходки, казва той.