Решаването на кръстословици няма да ви предпази от старческо слабоумие, твърдят шотландски учени от Абърдийнския университет, чието изследване по темата е публикувано в The British Medical Journal.

Ако обаче през целия живот мозъкът ви е работил активно, то възрастовото угасване на интелекта ще започне от по-висока степен, допълват учените.

Предшестващи изследвания в тази област предполагат, че за поддържане на умствените способности е важно да се решават кръстословици, судоку, главоблъсканици и да се свири на музикални инструменти.

Роджър Стаф и екипът му обаче, решили да проверят още веднъж доколко това е вярно. Учените използвали данни от архивите на Шотландския съвет по изследвания в областта на образованието. Те се спрели на 498 участници, родени през 1936 година, които на 11 годишна възраст преминали тестване за интелектуалните способности. През 2000 година, когато тези хора станали на 64 години, отново били тествани за видовете памет и скоростта на обработка на информацията. Такива тестове участниците давали на всеки пет години и през следващите 15 години. Освен стандартното тестване на умствените им способности, участниците преминали и анкети за оценка на интереса им към четене, решаване на различни проблеми, главоблъсканици, ребуси, обсъждане на идеи и ниво на интелектуалното им любопитство.

Анализът на информацията показал, че редовната умствена дейност в продължение на целия живот, стимулираща работата на главния мозък, е директно свързана с по-високото ниво на интелекта в старостта.

За съжаление обаче, това не оказва никакъв ефект върху степента на угасване на когнитивните способности с настъпване на старостта. Макар и активното използване на мозъка през целия живот да не защитава от спада на нивото на интелекта в преклонна възраст, това определя по-висока начална точка, от която започва това спадане, коментира Стаф.