Мозъкът на журналистите работи по-трудно след употребата на кофеин и алкохол и само любовта към работата им позволява да съхранят психическа устойчивост, твърдят американски учени от Масачузетския технологичен университет, в чието изследване участвали 31 журналисти, съобщава The Hindustan Times.

Специалистите проучили кръвни образци от доброволците, които трябвало да носят и специални инструменти за изучаване на вариабилността на сърдечната честота. Доброволците отговаряли и на въпроси от специална анкета.

Резултатите от изследването показали, че журналистите се справят с когнитивните тестове по-зле в сравнение с останалите професии. Причината била в редица фактори, включващи злоупотребата с алкохол, захар и кофеин. 41% от журналистите употребявали по минимум 18 единици алкохол седмично. На когнитивните им способности влияело и обезводняването, като по-малко от 5% от тях пиели достатъчно вода.

Напрежението в работата не пречи на журналистите да се справят с трудностите, защото те виждат в професията си смисъл и цел, отбелязват учените. Явно, благодарение на това, психическата устойчивост при тях е по-голяма, отколкото при банкерите, търговците, ръководителите на отдели продажба или в телекомуникациите, смятат експертите.