Диабетиците могат непрекъснато да следят за нивото на кръвната си захар чрез имплантирани под кожата електроди. Този метод обаче е доста травмиращ, а  може да стане и причина за поява на различни инфекции.

Американски учени от Орегонския университет предлагат много по-елегантно решение – биосензорни контактни лещи, които определя нивото на кръвната захар. Екипът, ръководен от професор Грегъри Герман, разработил свъхчувствителен биодатчик, който е способен да отчита и най-незначителните концентрации на клюкоза в кръвта, открити в сълзите.

На този етап свързването на устройството с лещите все още предстои да бъде осъществено. Учените обаче се надяват да тестват нововъведението върху животни още през следващата година.

Професор Герман смята, че технологията може да се използва за откриването и на редица други заболявания. Според него има и много друга информациия, която може да се контролира с помощта на сълзите – лактат (заболяване на черния дроб), допамин (глаукома), урея (бъбречна функция) и белтъци (рак).

Засега изследователите фокусират вниманието си върху помощта за хората с диабет, но се надяват в бъдеще с помощта на въпросната технология да успеят да откриват цяла редица химични вещества. Герман уверява, че готовият продукт ще е невидим и достъпен.

Технологията е много сходна с тази, която се използва за мобилните телефони, така че стойността на лещите няма да е много висока. Но има и други разходи, свързани с развитието, които засега се опитваме да намалим, коментира Герман.

Такова устройство ще успее да предава информацията за съдържание на глюкоза в кръвта на смартфон или на друго устройство, свързано с Bluetooth или WiFi.