Есенното време провокира ставните броблеми. Но има продукти, които могат да облекчат симптомите и протичането на ставни заболявания въобще.

Препоръчителните продукти помагат за защита от метаболитни нарушения в хрущялната тъкан вътре в ставата, което води до неблагоприятни ефекти под формата на ставни възпаления, болка и заболявания, обясняват лекарите.

Ленено масло и риба. За да засилят защитата срещу ставни възпаления, експертите препоръчват включването в диетата на храни, богати на омега-3 мастни киселини. Което значи да наблегнете на лененото масло и ленени семена, на скумрията, сардините, херингата.

Куркума. Куркумата е подправката с мощен противовъзпалителен ефект. Ако възникнат проблеми със ставите, се препоръчва редовно използване на тази подправка, за да се подобри качеството на живот и облекчаване на болката.

Киви. Лекарите съветват хората, страдащи от ставни заболявания, да използват киви при липса на противопоказания. Плодовете му съдържат антиоксидант, който насърчава производството на хондроитин и хиалурон - вещества, които активират процесите на регенерация в хрущялната тъкан и помагат на ставите да останат гъвкави за дълго време.

Овесена каша. Това е друг изключително полезен продукт за поддържане на добро състояние на ставите. Овесът е наситен с манган, с дефицита на който тялото започва да забавя възстановяването на увредения хрущял.

Мляко. Млякото е помощник за ставите, използването му помага да се справим с крехкостта на костите и слабостта на ставите. Голямо количество калций в млякото е полезно, тъй като укрепва самата структура на опорно-двигателния апарат.