Има редица продукти, които могат да унищожат хрущялната и костната тъкан, предупреждават специалистите.

Специалистите отбелязват, че недохранването е една от основните причини за развитието на артроза при хората. На първо място, затлъстяването е разрушително за ставите и съответно храненето, което ни кара бързо да наддаваме излишно тегло. Според експерти, отделна рискова група е съставена от хората, които консумират тлъсто месо, олио, както и продукти със синтетични мазнини, трансазнини, всеки ден.

Но дори и в случаите, когато теглото на човек не представлява проблем, има редица продукти, включително полезни, които могат да повлияят разрушително на хрущяла и костната тъкан на ставите, предупреждават специалистите.

Така например, натрупването на оксалова киселина, която се съдържа в такива полезни продукти като магданоза, зеления лук, зеления фасул, шоколада, какаовите зърна, фъстъците, е вредно за ставите. Увеличаването на концентрацията на оксаловата киселина води до системно възпаление и до артрит на ставите като следствие от него.

Друга група продукти, които деструктивно влияят на ставите са съдържащите много фосфор, но не достатъчно калций. Сред тях са домашните птици, зеленолистните зеленчуци, картофите, рибата.

Активната консумация на тези продукти може да допринесе за отлагането на калциево фосфатни соли във влакнестите тъкани, сухожилията и хрущялите, което води до заболявания на ставите - остеоартрит и спинална артропатия, предупреждават специалистите.