Заради системата за възнаграждение в мозъка към два часа следобед става рязък спад в настроението, установили австралийски учени от Технологичния университет Суинбърн, чието изследване е публикувано в списание The Journal of Neuroscience.

Така наречената система за възнаграждение е набор от областите на мозъка, регулиращи поведението в зависимост от получаваните приятни усещания – от секса, вкусната храна и така нататък. От работата на системата за възнаграждение зависят много психични функции, в това число и настроението.

С помощта на функционална магнитно-резонансна томография по различно време от деня изследователите наблюдавали активността на мозъчните структури, въвлечени в системата за възнаграждение на мозъка при 16 здрави млади мъже. През това време участниците играели хазартни игри, свързани с получаването на възнаграждения.

Оказало се, че пикът на активност на мозъчните зони, влизащи в системата на възнаграждения, и на първо място лунтикулярната обвивка на лявото полукълбо, е в 10 часа сутринта и в 7 часа вечерта. А в два часа следобед се наблюдава рязък спад на активността на тази мозъчна структура. пояснява в интервю пред The Daily Mail ръководителят на изследването Джейми Бърн.

Ние за пръв път показахме, че мозъчната реакция за награда се променя систематично през деня, казва в интервю пред The Daily Mail ръководителят на изследването Джейми Бърн. Това е важно, защото демонстрира наличието на връзки между системата за възнаграждения и вътрешния биологичен часовник на организма, регулиращ физиологичните и психични процеси през денонощието.

Учените се надяват, че откритието им ще помогне в разработката на методи за лечение на разстройства, чиито симптоми се променят през деня, като депресии, безсъние и наркозависимости.