Повечето считат рибата за здравословен продукт и това всъщност е вярно. Но има моменти, когато тя може да навреди на вашето здраве. Вижте кога и как.

Предизвиква алергия. Около 7% от населението в света страда от алергии към риба. Това се случва при и възрастни, и при деца, сочат проучвания в Imperial College London

Можете да сте алергични към всякаква риба - тогава трябва да избягвате всички рибни продукти, включително сосове и дресинги. Но може да сте алергични само към един вид риба - в този случай може да ядете останалите видове.

Имайте предвид обаче, че понякога дори не е нужно да ядете рибата, за да възникне реакция. Пристъпът може да е предизвикан от едно докосване на рибата или само от вдишване на парата от рибното ястие, което се готви наблизо.

Някои сортове риба са твърде мазни. Например в 100 г сьомга има 12 г мазнини. За да не се надвишава дневната доза калории, е по-добре да не преяждате с мазна риба.

В рибите има микроби и паразити. За да обезпаразитите рибата, трябва да я приготвяте, докато вътрешната й температура не се повиши до 63 градуса по Целзий. Най-лесният начин да се измери това е с кухненски термометър. Ако такъв липсва, готовността на рибата за ядене може да бъде определена „на око“ – просто месото на рибата трябва да стане непрозрачно и лесно да се отделя от костите.