Фибрите са полезни като превантивна мярка срещу затлъстяване, диабет, сърдечни пристъпи и инсулти. Но има моменти, когато влакната вредят - например при изостряне на определени заболявания.

Полезността и значението на консумацията на фибри може да се обсъжда дълго време. След като попаднат в стомаха, фибрите абсорбират 10-15% холестерол и жлъчни киселини, което предпазва от колебанията на глюкозата и инсулина в кръвта, помага за понижаване нивата на естроген и по този начин намалява риска от рак на гърдата. Фибрите са „суперхрана“ за полезните чревни бактерии, благодарение на което има положителен ефект върху състоянието на централната нервна система.

Фибрите са вредни в случай като болестта на Крон - автоимунно заболяване, при което възпалението започва в чревната лигавица поради атака от собственото тяло. Човек с такова заболяване яде с апетит, но губи тегло, има диария, слабост, треска. Употребата на фибри дразни лигавицата още повече и засилва болката.

Фибрите са вредни и при улцерозен колит, възпалително заболяване на дебелото черво, също свързано с автоимунни нарушения. Консумацията на фибри при него е в състояние да провокира кървене и диария.

Фибрите са вредни и при синдром на раздразненото черво, тъй като храните, богати на фибри, се задържат в тялото, причинявайки подуване на корема, газове, стомашни болки и разстройства. В такива случай е по-добре за кратко да се откажете от храните с фибри, съветват експертите.

Случва се също човек да реши да направи диетата си по-здравословна и да започва да яде повече зеленчуци и плодове, както и здравословни зърнени храни. Началото е похвално, но рязкото увеличение на фибрите в диетата може да навреди на обичайните храносмилателни процеси, да доведе до метеоризъм, диария, проблеми с изпражненията и други проблеми. За всички, които искат да преминат към здравословен начин на живот, диетолозите съветват постепенно да добавят фибри, за да не наранят чревната флора.

Високото ниво на фибри в диетата може да навреди и при липса на течности. Ако в диетата има малко вода и има много фибри, се появяват проблеми с изпражненията.