Три чаши кафе дневно могат да окажат неоценима помощ за съхраняване здравето на кръвоносните съдове, откриха бразилски учени. Този ефект обаче се отразява само на тези, които не пушат, предупреждават учените.

Експерти от Университета Сао Пауло направили изследване с участието на 4400 души на възраст между 35 и 74 години. Нивото на физическа активност при 80% от участниците било ниско. Две трети от тях били с наднормено тегло или затлъстяване.

По време на изследването учените наблюдавали за храненето и състоянието на кръвоносните съдове на участниците.

Около 30% от участниците пушели в даден период от живота си, а 16% от тях така и не успели да спрат цигарите. Повече от половината участници пиели кафе по-малко от 2 пъти дневно, а 12% употребявали напитката минимум 3 пъти дневно.

Резултатите показали, че при пиещите по 3 чаши кафе дневно състоянието на кръвоносните съдове е много по-добро, отколкото при останалите. Това обаче не се отнасяло да участниците, които пушели в миналото или продължавали да пушат. Учените свързват този ефект от кафето с неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.