Фъстъкът може да предотврати сърдечни пристъпи и инсулти, показват резултати от изследване на американски учени от Университета в Пенсилвания, съобщава The Daily Mail. Ако по време на стандартно хранене изяждате и по три унции фъстъци, може да обуздаете вредните мазнини (триглицериди) в кръвта. Резултатът е – чисти кръвоносни съдове, които не са запушени от плаки.

Което значи, че фъстъкът намалява риска от атеросклероза. Според учените, обикновено след хранене еластичността на кръвоносните съдове намалява за сметка на повишеното ниво на триглицеридите. А заедно със понижената еластичност е възможно и свиване на кръвоносните съдове.

Но ако изядете с храната си и няколко фъстъка, тази реакция може да се избегне. Ефектът от употребата на фъстъци бил проверен от учените с помощта на 15 възпълни доброволци, които разделили на две групи. Едната група получавали обяд с високо съдържание а мазнини плюс три унции смлени фъстъци без сол под формата на напитка. Втората група получавали същия обяд, но с напитка-плацебо.

Накрая учените взели кръвни проби от участниците, за да анализират нивото на триглицеридите и инсулина. А ултразвуковата диагностика им позволила да оценят кръвотока в съдовете. Оказало се, че при първата група нивото на триглицеридите в кръвта било намаляло с 32%, а нищо не пречило на нормалния кръвоток в съдовете им.