Ако детето ви трудно запомня уроците в училище, крайно време е да включите в менюто му канела! Това препоръчват американски учени от чикагския университет Ръш, според които канелата подобрява способността за обучение, пише Can India.

Експерименти с мишки показали, че подобни проблеми при животните изчезват – паметта им се подобрява и способността към обучение се активизира, когато започнат да приемат канела.

Способността към обучение е предопределена по принцип по рождение. Но е възможно този навик да се помени с годините. И канелата може да помогне на хората, които по рождение не са облагодетелствани с тази дарба. Докато на хората, които нямат проблеми с обучението, кнелата не помага да повишат способността си за усвояване на материала, уточняват учените.

Известно е, че хипокампът в мозъка ни отговаря за генериране, организация и съхраняване на паметта. Учените установили, бе при лошо обучаемите хора хипокампът съдържа по-малко белтък CREB, който е важен за паметта и процеса на обучение, и повече белтък GABRA5, който генерира инхибиращата проводимост на мозъка. Канелата се превръща в тялото ни в натриев бензоат – съединение, което се прилага при лечение на увреден мозък.

Когато натриевият бензоат проникне в мозъка, той води до повишение нивото на CREB и понижава GABRA5. Това стимулира мозъчната пластичност – тоест способността към изменения при невроните на хипокампа, обясняват учените. Резултатът е подобряване на паметта и способността към обучение.