Канелата отдавна е включена в списъка на подправките, помагащи за ускоряване на метаболизма и изгарянето на мастни отлагания. На какво се дължат тези свойства обаче, и как действа канелата, изяснили американски учени от Мичиганския университет.

Етеричното масло цинамалдехид, наричано още канелен алдехид, придаващ аромата на канелата, защитава от затлъстяване и хипергликемия (високото ниво на глюкоза в кръвта), доказали експериментите с мишки.

Университетските учени детайлно изследвали работата на цинамалдехида, за да открият как съединението помага на хората. Оказало се, че съединението влияе пряко на мастните клетки (адипоцити), заставяйки ги да губят натрупаната енергия чрез термогенеза – процес на освобождаване на топлината. Този процес се задейства в норма, когато се изисква загряване на тялото или оцеляване в условия на глад.

По време на изследването учените използвали мастните клетки на хора, обработени с цинамалдехид. Те разкрили експресията на няколко гена и ензими, ускоряващи обмяната на веществата. Било отбелязано също и нивото на важните протеини Ucp1 и Fgf21, участващи в регулирането на метаболизма и участващи в термогенезата.

Всичко това показвало, че канелата е способна реално да ускорява метаболизма.