Редовните занятия по йога и медитация променят структурата на мозъка, откриха американски и холандски учени.

Наблюдаваната група включвала повече от 3700 души, които се занимават с йога и медитация - участници в мащабно проучване с обща извадка от 15 хиляди души, съобщава PsyPost.

Участниците попълвали въпросник за начина на живот и здравословното си състояние, а също така били подложени на адрено-магнитно сканиране на мозъка. Повече от две хиляди души преминали през тази процедура няколко пъти в периода на проучване, което позволило на учените да наблюдават промените.

Участниците, които правели йога и медитация, били по-склонни да съобщават за високи нива на стрес, но 90% от тях споделяли, че практикуването им помагат да се справят със стреса.

Учените са открили, че дясната амигдала и левият хипокамп при "йогите" са по-малки отколкото при тези, които на не практикуващите йога и медитация. Било установено, че тези зони са намалявали с времето.

Разлики в обема са открити само в дясната амигдала, не в лявата. Това потвърждава предишни проучвания и се обяснява с факта, че дясната амигдала е свързана с отрицателни емоции и мигновени реакции, докато лявата е отговорна за положителните емоции и паметта, се казва в статията.