Зехтинът в средиземноморската диета може да бъде ключът към увеличаване продължителността на живота и намаляване на свързаните със стареенето заболявания, установиха американски учени от Медицинското училище на Университета в Минесота. Резултатите са публикувани в списанието Molecular Cell.

Червено вино или зехтин?

Ранните изследвания показват, че червеното вино е с основен принос за здравословните ползи от средиземноморската диета, тъй като съдържа съединението ресвератрол, което активира специфичен път в клетките, който удължава живота. Скорошно изследване показа, че мазнините в зехтина всъщност активират този път.

Самото масло не е достатъчно

Приемането на зехтин не е достатъчно, за да получите ползи за здравето. Изследванията показват, че в комбинация с ограничаване на калориите и упражнения ефектът на зехтина е най-силно изразен.

Установихме, че начинът на работа на тази мазнина е, че първо тя трябва да се съхранява в микроскопични съединения, наречени липидни капчици - така клетките съхраняват мазнините и се постигат благоприятни ефекти. Искаме да разберем биологията, да я преведем в хора, надявайки се да променим парадигмата на здравеопазването, коментира ръководителят на изследователския екип.