Възможно ли е само за 16 седмици да забравите за хипертонията без лекарства?

Може, категорични са американски учени от Университета в Северна Каролина. Ключът е в правилната диета и физическите упражнения, доказали учените под ръководството на проф. Алън Хиндерлитър.

В експеримента им участвали 129 мъже и жени на възраст между 40 и 80 години с наднормено тегло или затлъстяване, които страдали от хипертония. Систоличното им кръвно налягане се колебаело между 130 и160 mmHg, а диастоличното между 80 и 99 mmHg. Половината от тях били с показания към лечение с антихипертензивни препарати.

Участниците били разделени на три групи. Първата била под постоянно наблюдение на лекарите, спортувала три пъти седмично и спазвала DASH диетата, чието меню се състои от плодове, зеленчуци, пълнозърнести, бобови и не тлъсто месо. На хората от втората група било променено само храненето, а участниците от третата продължавали да водят обичайния си начин на живот.

След 16 седмици обработените данни показали, че участниците от първата група отслабнали средно с по 8,5 килограма, а систоличното и диастоличното им кръвно налягане се понижило съответно с 16 и 10 mmHg. Кръвното на участниците във втората група се понижило с 11 и 8 mmHg съответно, а показателите при хората от третата група се променили несъществено – с 3 и 4 mmHg съответно.

Физическите упражнения и правилният начин на хранене намалили необходимостта от приемане на антихипертензивни лекарства. Само 15% от хората в първата група трябвало да останат на лекарства. При участниците от втората група техният брой намалял до 23%, а при хората от третата група нищо не се променило – както и в началото на изследването, повечето от тях останали да разчитат на приеманите до момента медикаменти.