Слънчевият загар има защитна функция – така тялото се предпазва от УВ увреждане. Но стана ясно, че загарът блокира синтеза на витамин D. Затова в крайна сметка хората с добър тен, получен след продължително излагане на слънце, могат да страдат от дефицит на витамин D, научаваме от Zee News.

Такива са изводите на бразилски учени от университета Пернамбуко. Много хора, живеещи в тропиците и подложени на високо ниво УВ-въздействие, имат концентрация на витамин D, по-ниска от 30 нанограма на милилитър кръвен серум. А това е много под нормата, обясняват учените, според които тъкмо загарът е виновен за това.

Проблемът е, че подлагайки тялото на продължително въздействие на слънчевите лъчи, ние ограничаваме постоянно прогресиращия ръст на нивото на витамин D в отговор на облъчването със слънце, обясняват учените. Това доказало изследването им сред 986 души на възраст между 13 и 82 години, живеещи в Бразилия. Всички участници прекарвали дълго време на слънце, без да използват редовно слънцезащитни средства и без да пият добавки с витамин D.

И въпреки че хората, намиращи се продължително на слънце били с по-изразен загар и по-рядко били с ярко изразен дефицит на витамин D в сравнение с другите, избягващи прякото влияние на слънцето, нивото на витамина в техния случай все пак било по-ниско от нормалното.