Интензивна дългосрочна работа води до намаляване на дължината на теломерите, което показва ускорено стареене на клетките, установиха американски учени от Мичиганския университет. Това са крайните участъци на хромозомите, които се скъсяват с всеки цикъл на клетъчно делене. По дължината им можете да определите истинската биологична възраст на организма.

Учените са изчислили продължителността на теломерите на бъдещите лекари по време на обучението им и през първата година от стажа им след завършване на медицинския университет. Оказало се, че поради интензивната и отговорна работа стареенето на клетките се ускорява с около шест пъти. Затова теломерите им са по-къси от средностатистическите показатели, което увеличава риска от развитие на различни заболявания.

Експертите очакват в бъдеще да разберат точно какви промени в дължината на теломерите се фиксират при жертвите на продължително напрежение. Такива проучвания могат да бъдат проведени във военните училища, при работещите в стартиращи фирми, бременните жени и жените в първите месеци след раждането на дете.