Американски учени Чикагския университет са разработили лек за самота. Лекарството ще помогне да се отпуснете и да преодолеете страха от общуване с хората, съобщава The Guardian.

Учените казват, че самотата е не само дискомфорт, но и опасност за здравето.

В състав на таблетките влиза специалният хормон прегненолон, който намалява тревожността и е свързана с „изолация от обществото“.

Първоначално лекарството се тествало върху лабораторни мишки, а след това върху доброволци, които се оплакват от хронична самота. Участниците в експеримента били разделени в 2 групи, като първата в продължение на година и половина получавали таблетки срещу самота, а другата плацебо. Никой от участниците не знаел към коя група принадлежи.

Оказа се, че хапчетата вършат работа, коментира ръководителят на изследователския екип Стефани Качиопопо, според която новото лекарство ще помогне на хората да се отърват от страха от отхвърляне и ще ги отпусне в общуването.

Има обаче противници на лекарствата срещу самота. Това са лекари и пациенти, които сравнили таблетките с бума на анти-тревожните хапчета, които образуват нездравословна зависимост, но не елиминират проблема.