Седем доброволци на диализа участвали в изпитанията по присаждане и износване на изкуствен бъбрек, проведени от учени от Училището по обществено здраве при Вашингтонския университет. Тази технология може да стане алтернатива на диализата, надяват се учените. Сега нуждаещите се от диализа пациенти трябва да преминават през процедурата три пъти седмично и специално за това да ходят в клиниката.

Учените смятат, че създаденият от тях изкуствен бъбрек ще бъде усъвършенстван, след което ще започнат да го използват в клиничната си практика. Пациентите, върху които е изпитан прототипът на устройството, са носили изкуствения бъбрек в продължение на седмици.

Виктор Гура (Victor Gura) и колегите му проучили безопасността и ефективността на изкуствения бъбрек, а пациентите трябвало да оценяват удобството да го ползват. Устройството функционирало като здрав бъбрек – помагал за отстраняване на уреята от кръвта, както и за отделянето на креатина и фосфора,  и дори на излишните сол и вода. При това пациентите не било необходимо да спазват специална диета, която се препоръчва преди провеждането на диализа. Изкуственият бъбрек помагал за поддържане на електролитите в кръвта.

Изследването обаче трябвало да се прекъсне предсрочно заради технически проблеми, появили се при един от пациентите, ползващи устройството. Учените вярват, че ще успеят да отстранят неизправностите в най-близко време.

А пациентите, участвали в изпитанията обясняват, че изкуственият бъбрек е много по-удобен от традиционните процедури на диализа най-вече заради това, че приборът им дава много по-голяма свобода.