Много от нас не могат да започнат деня без чашка ободряващо кафе. Изследване на американски учени от Университета в Джорджия обаче показало, че 10 минути изкачване и спускане по стълби ободрява много по-добре, отколкото чаша кафе, съобщава The Daily Mail.

В изследването на учените участвали студентки, страдащи от хронично недоспиване, които спели по-малко от 6,5 часа в денонощие. В различни дни участничките приемали капсули, съдържащи кофеин или плацебо, или пък сутрин правели десетминутно бавно изкачване и слизане по стълби, което е равностойно на 30 етажа. Момичетата попълвали когнитивни тестове и въпросници, предназначени за оценка на самочувствието им.

А резултатите от изследването показали, че след разходките участничките се чувстват много по-бодри, отколкото след пиенето на капсули с кафе. Физическите упражнения и кофеинът на практика не влияели на паметта и концентрацията им. Но изкачването по стълбите повишавало работната им мотивация.

Изкачването на стълби е и популярен начин за отслабване, който практикуват отдавна холивудските звезди. Както вече писахме, Рене Зелуегър тренирала активно, изкачвайки се по стълбата на Санта Моника и така смъкнала успешно натрупаните за ролята си в „Дневникът на Бриджит Джоунс“ килограми.